Pokud se vám tento email nezobrazuje správně, zobrazte si ho na webu kliknutím na tento odkaz

Milé kolegyně, milí kolegové,

v tomto newsletteru vás seznámíme hned se dvěma aktuálními nabídkami. Již jen do 15. března 2019 máte šanci přihlásit svůj projekt na roční stipendijní pobyt na vysněném zahraničním pracovišti. Inspirací vám může být příběh našeho současného stipendisty Lukáše Maiera, který i s rodinou vycestoval do rakouského Innsbrucku. A že už máte zahraniční stáž absolvovanou a rádi byste zakotvili v ČR? Pak si můžete do 31. května 2019 zažádat o náš start-up grant a založit díky němu vlastní výzkumnou skupinu. Tak jako Ondřej Baszczyňski, který se díky Nadaci Experientia na Přírodovědecké fakultě UK v Praze od ledna věnuje cílenému doručování léčiv.

NEPROPÁSNĚTE ŠANCI NASTARTOVAT SVOJI KARIÉRU V ZAHRANIČÍ

"Nadace Experientia představuje naprosto výjimečnou a fantastickou příležitost pro všechny mladé vědce, kteří chtějí vycestovat na postdoktorandskou stáž na vysněném pracovišti. Nenechte se o ni připravit," vzkazuje všem potenciálním žadatelům o grant Nadace Experientia z rakouské Leopold-Franzens-Universität loňský stipendista Lukáš Maier. Pokud je vám méně než 35 let, máte, anebo brzy budete mít ukončené Ph.D. studium a zároveň se věnujete organické, bioorganické nebo medicinální chemii, přihlaste do 15. března 2019 i svůj projekt.

NÁŠ STIPENDISTA PŘIPRAVUJE V INNSBRUCKU ANALOGY K VÝVOJI ÚČINNĚJŠÍCH ANTIBIOTIK

Rezistence bakterií vůči klasickým antibiotikům bude brzy obrovským světovým problémem. K vývoji nových, účinnějších a bezpečnějších léčiv mohou přispět některé z analogů přírodních látek, jejichž přípravě se na své stáži na Leopold-Franzens-Universität v rakouském Innsbrucku věnuje stipendista Nadace Experientia Lukáš Maier. „Krásným příkladem důležitosti přípravy analogů přírodních látek mohou být nukleosidové analogy prof. Antonína Holého, které dnes slouží jako antivirotika celosvětového významu,“ říká Lukáš Maier.

CHCETE ROZJET VLASTNÍ VÝZKUMNOU SKUPINU? POŽÁDEJTE O START-UP GRANT

„Díky start-up grantu můžu dělat výzkum podle vlastních představ,“ říká Ondřej Baszczyňski, který v lednu založil na Přírodovědecké fakultě UK historicky první výzkumnou skupinu podpořenou Nadací Experientia. Pokud jste se stejně jako Ondřej vrátili ze zahraniční postdoktorandské stáže a uvažujete o založení vlastní vědecké skupiny zde v České republice, požádejte o náš start-up grant do 31. května 2019. Start-up granty jsou určeny mladým začínajícím vědcům (do 5 let od ukončení Ph.D. studia), kteří podají do soutěže originální projekt v oboru organické, bioorganické nebo medicinální chemie. Výzkumná skupina bude podpořena celkovou částkou 2 miliony korun ročně, a to po dobu tří let. Pracoviště a vybavení laboratoří výzkumné skupině poskytne hostitelská instituce.

PRVNÍ VÝZKUMNÁ SKUPINA PODPOŘENÁ NADACÍ ZKOUMÁ CÍLENÉ DORUČOVÁNÍ LÉČIV

První příjemce start-up grantu Nadace Experientia Ondřej Baszczyňski zkoumá se svým týmem na Přírodovědecké fakultě UK cílené doručování biologicky aktivních látek na místo účinku založené na fosfátových proléčivech. Modifikace už známých léků by v ideálním případě měly v lidském těle dopravit účinnou látku tam, kam mají, a to bez nežádoucích účinků. „Chceme začít modifikací antibiotik a kancerostatik,“ vysvětlil Ondřej Baszczyňski. Více informací o výzkumné skupině najdete na novém webu. Mimochodem, Ondřej právě shání kolegy, neměli byste zájem o pozici v jeho nově založené skupině?

Nadace Experientia v číslech

6

LET

Nadace Experienta vznikla před 6 lety z iniciativy manželů Hany a Dalimila Dvořákových. Hana Dvořáková spolupracovala s profesorem Antonínem Holým a má podíl na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

10,1

MILIONŮ KČ

Nadace Experientia už udělila stipendia v celkové výši 10,1 milionů Kč. Podpořit ji můžete i vy: finanční dar v jakékoli výši je možno poskytnout prostřednictvím našeho widgetu.

11

VĚDCŮ

Už celkem 11 mladých vědců díky nám vycestovalo na roční studijní stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle svého výběru.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru tohoto newsletteru, aby vám neunikla žádná důležitá informace týkající se nadačních příspěvků.

NAJDETE NÁS TAKÉ NA WEBU A NA FACEBOOKU.