Pokud se vám tento email nezobrazuje správně, zobrazte si ho na webu kliknutím na tento odkaz

Milé kolegyně, milí kolegové,

v tomto newsletteru vás seznámíme s našimi dvěma novými stipendisty – Evou Bednářovou a Rafaelem Navrátilem (oba z Přírodovědecké fakulty UK). Ukážeme Vám fotografie z Experientia Day, který se konal 17. června 2019 na ÚOCHB AV ČR. V rámci oslav jsme odtajnili letošní stipendisty, ale také jsme se setkali s našimi alumni nebo si vyslechli přednášku stipendisty z roku 2016 Tomáše Slaniny. Představíme vám také propagační spot, který jsme natočili s prvním držitelem start-up grantu Ondřejem Baszczyňským a jeho výzkumnou skupinou na Přírodovědecké fakultě UK. A v neposlední řadě se pochlubíme anglickým překladem webu www.experientia.cz.

HISTORICKY PRVNÍ STIPENDISTKA NADACE EXPERIENTIA MÍŘÍ NA COLUMBIA UNIVERSITY

Mladá vědkyně Eva Bednářová, historicky první žena, která získala stipendium Nadace Experientia v hodnotě 1 165 000 Kč, vycestuje na roční stáž na Columbia University v New Yorku. „Tuto univerzitu jsem si vybrala pro její vysokou kvalitu (patří mezi nejprestižnější univerzity na světě) a samozřejmě mě také zaujal výzkum skupiny profesora Tomislava Rovise, jejíž součástí bych se měla stát. Mám z toho velkou radost, zároveň ale cítím velkou odpovědnost tuto příležitost nepromarnit,“ říká Eva Bednářová z Přírodovědecké fakulty UK. V konkurenci mladých chemiků uspěla se svým projektem přípravy chemoterapeutik pomocí inovativních cyklizačních reakcí.

DALŠÍ NOVÝ STIPENDISTA NADACE EXPERIENTIA VYCESTUJE NA SCRIPPS RESEARCH INSTITUTE

Rafael Navrátil zaujal hodnotitele svým projektem vývoje nových metod a reakcí organické syntézy. Díky stipendiu Nadace Experientia v hodnotě 1 270 000 Kč zamíří na roční stáž do San Diega na Scripps Research Institute. „Budu pracovat ve skupině profesora Phila Barana. Scripps je jedno z nejlepších vědeckých pracovišť na světě, ale primárně jsem si ho vybral právě kvůli výzkumu prof. Barana, který je v současnosti jednou z vůdčích postav organické chemie,“ dodává Rafael Navrátil z Přírodovědecké fakulty UK s tím, že stipendium vnímá jako ocenění svých dosavadních vědeckých úspěchů: „Znamená pro mě především skvělou možnost pracovat na vlastních nápadech s těmi nejlepšími vědci.“

PROHLÉDNĚTE SI FOTOGRAFIE Z EXPERIENTIA DAY

Odtajnění letošních stipendistů, setkání alumni, přednáška stipendisty z roku 2016 Tomáše Slaniny na téma My Experience with Light Driven Chemistry, ale také slavnostní raut – takový byl Experientia Day, který jsme oslavili 17. června 2019 na ÚOCHB. Atmosféru Experientia Day zachytil na svých fotografiích Marek Matuštík. Prohlédnout si je můžete v galerii zde: Na setkání se všemi příznivci nadace se budeme těšit opět za rok, v červnu 2020!

NATOČILI JSME PROPAGAČNÍ SPOT PRVNÍ VÝZKUMNÉ SKUPINY PODPOŘENÉ NADACÍ

V květnu jsme natočili propagační spot s Ondřejem Baszczyňským, vedoucím výzkumné skupiny medicinální chemie a cíleného doručení léčiv a prvním držitel start-up grantu Nadace Experientia. Skupina funguje od 1. ledna 2019 na Přírodovědecké fakultě, čítá již 4 členy a daří se jí: „Hlavním projektem, kterým se zabýváme, je cílené doručení léčiv. Na trhu je mnoho léčiv, které působí systematicky, to znamená v celém těle, a ne v daném místě, kde by účinkovat měly. My se snažíme léčivo modifikovat, aby dorazilo jen tam, kde je potřeba a nezatěžovalo náš organismus,“ vysvětlil Ondřej Baszczyňski ve videu, které je ke zhlédnutí na webu a na sociálních sítích nadace.

Nadace Experientia v číslech

6

LET

Nadace Experienta vznikla před 6 lety z iniciativy manželů Hany a Dalimila Dvořákových. Hana Dvořáková spolupracovala s profesorem Antonínem Holým a má podíl na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

10,1

MILIONŮ KČ

Nadace Experientia už udělila stipendia v celkové výši 10,1 milionů Kč. Podpořit ji můžete i vy: finanční dar v jakékoli výši je možno poskytnout prostřednictvím našeho widgetu.

11

VĚDCŮ

Už celkem 11 mladých vědců díky nám vycestovalo na roční studijní stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle svého výběru.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru tohoto newsletteru, aby vám neunikla žádná důležitá informace týkající se nadačních příspěvků.

NAJDETE NÁS TAKÉ NA WEBU A NA FACEBOOKU.