Pokud se vám tento email nezobrazuje správně, zobrazte si ho na webu kliknutím na tento odkaz

Milé kolegyně, milí kolegové,

v tomto newsletteru vás seznámíme s výsledky udělení historicky prvního start-up grantu pro mladé vědce z oboru organické, bioorganické a medicinální chemie. První výzkumnou skupinu podpořenou Nadací Experientia založí 1. 1. 2019 na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze mladý vědec Ing. Ondřej Baszczyňski, Ph.D. (původně z ÚOCHB AV ČR). Pozveme vás také na listopadovou konferenci Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii – „Liblice 2018“, kde s přednáškou o svém aktuálním výzkumu ve skupině prof. Magauera na Leopold-Franzens-Universität v rakouském Innsbrucku vystoupí náš stipendista Lukáš Maier. Připomínáme datum 15. března 2019 – uzávěrku žádostí o stipendia na zahraniční stáže pro rok 2019/2020. A na závěr pro vás máme výběr toho nejzajímavějšího, co o nás v uplynulých měsících napsali v médiích.

HISTORICKY PRVNÍ START-UP GRANT ZÍSKÁVÁ ONDŘEJ BASZCZYŇSKI NA UK V PRAZE

První výzkumnou skupinu podpořenou Nadací Experientia založí 1. 1. 2019 na půdě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze mladý vědec Ing. Ondřej Baszczyňski, Ph.D. V mezinárodně hodnocené soutěži uspěl se svým projektem cíleného doručování biologicky aktivních látek na místo účinku založeného na fosfátových proléčivech. „Tato fosfátová proléčiva budou obsahovat speciální sekvenci (ligand nebo krátký peptid), která má za úkol rozpoznat místo účinku a selektivně tam doručit léčivo, přičemž uvolnění léčiva bude založeno na okamžitém automatickém sebe-rozložení doručovacího systému. Tímto se zaručí uvolnění léčiva pouze v místech interakce systému s cílovým receptorem a výrazně se sníží nežádoucí účinky,“ vysvětluje Baszczyňski, který vystudoval organickou chemii na VŠCHT v Praze a následně působil ve skupinách prof. Antonína Holého a dr. Zlatka Janeby na ÚOCHB AV ČR. Absolvoval také roční zahraniční stáž u prof. Pottera na britské University of Bath. Výsledky jeho nezávislého tříletého výzkumu, který bude podpořen částkou 2 miliony korun ročně, přispějí k poznání procesů nejen v oblasti cílené terapie, ale také v oblasti organické chemie cyklických fosforových intermediátů.

ZVEME VÁS NA KONFERENCI „LIBLICE 2018“. VYSTOUPÍ NA NÍ STIPENDISTA LUKÁŠ MAIER

Od pátku 2. do neděle 4. listopadu 2018 proběhne v Lázních Bělohrad již 53. ročník konference Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii – „Liblice 2018“. Na tomto fóru chemiků vystoupí již tradičně s přednáškou o svém aktuálním výzkumu také stipendista Nadace Experientia. Letošní držitel grantu, organický chemik Lukáš Maier z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, vycestoval díky nadačnímu příspěvku ve výši 1 235 000 Kč na stáž k prof. Magauerovi na Leopold-Franzens-Universität v rakouském Innsbrucku. Zde se věnuje syntéze nedávno izolovaných, strukturně netriviálních přírodních látek (Dysiherbol A-C). Právě unikátní strategii přípravy nejen těchto látek, ale také jejich analogů bude věnována jeho přednáška.

VYCESTUJTE NA ROČNÍ STÁŽ NA PRESTIŽNÍ UNIVERZITU DLE VLASTNÍHO VÝBĚRU

Je vám méně než 35 let, máte, anebo brzy budete mít ukončené Ph.D. studium a zároveň se ve svém výzkumu věnujete organické, bioorganické nebo medicinální chemii? Využijte šance vycestovat díky Nadaci Experientia na roční stipendijní pobyt nebo odbornou stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle vašeho vlastního výběru! Uzávěrka přihlášek je 15. března 2019. To se může jevit jako dost času, ale nezapomeňte, že k přihlášce je kromě vašeho projektu zapotřebí přiložit také doporučující dopis od školitele, a především zvací dopis ze zahraniční univerzity, na kterou pojedete. Tak neváhejte, kontaktujte už nyní své vysněné pracoviště a rozšiřte řadu stipendistů, kteří to skrze náš grant dotáhli třeba až k nobelistům…

NAPSALI O NÁS: VÝBĚR Z MÉDIÍ

Nejen o tom, jak zaujetí pro organickou chemii ovlivnilo jejich životy, promluvili manželé Dvořákovi v rozhovoru pro časopis Vesmír.

Při příležitosti 5letého výročí Nadace Experientia byli manželé Dvořákovi pozváni do studia ČRo Plus. Jejich vyprávění pro Magazín Leonardo si můžete poslechnout zde.

A stranou zájmu médií nezůstali ani naši stipendisté. Například výzkum analgetik bez vedlejších účinků Václava Havla zaujal řadu médií včetně České televize.

Nadace Experientia v číslech

6

LET

Nadace Experienta vznikla před 6 lety z iniciativy manželů Hany a Dalimila Dvořákových. Hana Dvořáková spolupracovala s profesorem Antonínem Holým a má podíl na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

10,1

MILIONŮ KČ

Nadace Experientia už udělila stipendia v celkové výši 10,1 milionů Kč. Podpořit ji můžete i vy: finanční dar v jakékoli výši je možno poskytnout prostřednictvím našeho widgetu.

11

VĚDCŮ

Už celkem 11 mladých vědců díky nám vycestovalo na roční studijní stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle svého výběru.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru tohoto newsletteru, aby vám neunikla žádná důležitá informace týkající se nadačních příspěvků.

NAJDETE NÁS TAKÉ NA WEBU A NA FACEBOOKU.