Pokud se vám tento email nezobrazuje správně, zobrazte si ho na webu kliknutím na tento odkaz

Milé kolegyně, milí kolegové,

je vám méně než 35 let, máte, anebo brzy budete mít ukončené Ph.D. studium, a zároveň se ve svém výzkumu věnujete organické, bioorganické nebo medicinální chemii? Pak je tu právě pro vás jedinečná šance vycestovat díky Nadaci Experientia na roční stipendijní pobyt nebo odbornou stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle vašeho vlastního výběru! V tomto newsletteru se dozvíte nejen to, jak zažádat o nadační příspěvek, ale také si můžete přečíst inspirativní příběhy stipendistů, kteří to skrze náš grant dotáhli až k nobelistům…

Do kdy se mohu přihlásit?

Uzávěrka přihlášek je 15. března 2018. To se může jevit jako dost času, ale nezapomeňte, že k přihlášce je kromě vašeho projektu zapotřebí přiložit také doporučující dopis od školitele, a především zvací dopis ze zahraniční univerzity, na kterou pojedete. Tak neváhejte a kontaktujte už nyní vaše vysněné pracoviště.

Na co se nás nejčastěji ptáte?

Budeme rádi, když se na nás obrátíte s jakýmkoliv dotazem, ale možná vaše otázky zodpoví následující FAQ, které jsme nashromáždili od uchazečů, kteří se hlásili v předchozích letech…

Mohu podat žádost i po 15. březnu 2018?

Ano můžete, ale vaše žádost bude posouzena až v dalším roce. Proto doporučujeme vyřizovat si všechny požadované dokumenty s dostatečným předstihem.

Je podporovaná vědecká oblast, tj. organická, bioorganická a medicinální chemie striktně daná?

Ano je, Nadace Experientia podporuje mladé vědce pouze v těchto oblastech.

Mohu žádat o grant v případě, že 15. března 2018 překročím hranici 35 let?

Bohužel nikoliv, 15. března 2018 vám nesmí být více než 35 let.

Mohu poslat přihlášku emailem?

Ano můžete, ale musí obsahovat všechny přílohy, včetně podepsaného zvacího i doporučujícího dopisu. Doporučujeme proto poslat přihlášku v pdf.

Mohu žádat o nadační příspěvek na dobu delší než 1 rok?

Bohužel nikoliv, nadační příspěvek slouží k pokrytí pobytových nákladů pouze po dobu jednoho roku.

Nenašli jste odpověď na to, co vás zajímalo?

Kam vyjeli naši letošní stipendisté?
Na University of York a Columbia University

Na britské University of York ve skupině profesora Davida K. Smithe letos působí první z našich letošních stipendistů – Petr Slavík z pražské VŠCHT. Studuje zde tvorbu speciálních vysoce porézních gelů, které by bylo možné použít jako nosiče pro velmi malé kovové částice a tento hybridní systém využít při katalýze pro přípravu např. farmaceuticky zajímavých sloučenin.

„V rámci svého projektu se snažím připravit gely na bázi dibenzyliden sorbitolu, které jsou schopné interagovat ve vodném prostředí s různými vzácnými kovy (zlato, platina, palladium atd.) a dále je zabudovávat do samotného gelu. Takto připravené gely s kovovými nanočásticemi testuji jako katalyzátory pro cross-couplingové reakce (Suzuki, Heck, Sonogashira) ve vodném prostředí. Výhodou těchto katalyzátorů je jejich snadná a levná příprava (vzácné kovy je takto teoreticky možné získávat např. i z odpadních vod po těžbě), recyklovatelnost a také to, že v průběhu reakce nedochází ke kontaminaci produktů přechodnými kovy (jev obzvláště hlídaný např. ve farmaceutickém průmyslu),“ vysvětluje stipendista Petr Slavík.

Slavík svůj projekt představil na mezinárodní konferenci mladých organických chemiků „Liblice 2017“, kde byly stejně jako loni granty Nadace Experientia slavnostně předány. „Výše podpory, kterou Petr Slavík získal, je 760 000 Kč,“ doplnila předsedkyně správní rady nadace Irena G. Stará.

Na newyorské Columbia University ve skupině profesora Samese pak působí druhý letošní stipendista Václav Havel z Masarykovy univerzity v Brně. Jeho projekt představíme v příštím newsletteru.

Skrze grant Nadace Experientia až k nobelistům

A náš loňský stipendista Andrej Jančařík z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR se skrze náš grant dostal až k prestižnímu setkání s nositeli Nobelovy ceny Lindau Nobel Laureate Meeting.

Celé to začalo v roce 2016, kdy Andrej Jančařík získal grant Nadace Experientia. Díky němu absolvoval roční studijní pobyt ve francouzském National Centre for Scientific Research ve skupině Dr. Gourdona. Osvědčil se natolik, že mu dr. Gourdon po skončení roční stáže nabídl další působení v jeho skupině. A také ho nominoval na prestižní setkání s nobelisty. „Pracoviště navrhne jednoho kandidáta a komise setkání pak ještě vybírá, kdo z nominovaných do Lindau pojede. To, že se Andrej Jančařík setkání zúčastnil, je velikánský úspěch,“ vysvětluje ředitel Nadace Experientia Bohumír Valter.

A jaké zážitky si Andrej Jančařík z Lindau odnesl? „Ze začátku jsem měl obavy, že to bude sraz namyšlených a namachrovaných lidí, ale opak byl pravdou. Všichni laureáti byli velice milí a chovali se jako naši kolegové.“

Jaké rady, jak se stát dobrým, úspěšným vědcem či jak získat Nobelovu cenu, dali nobelisté Andrejovi Jančaříkovi?

nebo

Nadace Experientia v číslech

5

LET

Nadace Experienta vznikla před 5 lety z iniciativy manželů Hany a Dalimila Dvořákových. Hana Dvořáková spolupracovala s profesorem Antonínem Holým a má podíl na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

8,9

MILIONŮ KČ

Celková částka, kterou za dobu svého působení nadace již vyplatila na podporu mladých vědců.

10

VĚDCŮ

Už celkem 10 mladých vědců díky nám vycestovalo na roční studijní stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle svého výběru.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru tohoto newsletteru, aby vám neunikla žádná důležitá informace týkající se nadačních příspěvků.

NAJDETE NÁS TAKÉ NA WEBU A NA FACEBOOKU.