Covid prohloubil rozdíly mezi bohatými a méně majetnými obyvateli. Česká mutace časopisu Forbes sestavila nový žebříček lidí, kteří za posledních 12 měsíců věnovali či přislíbili nejvíc peněz na podporu těch nejpotřebnějších.

Pandemie zasáhla život mnoha obyvatel i firem a nabourala perspektivu celých oborů. Prohloubila tak potřebu pomáhat těm nejoslabenějším oblastem a lidem. Nejmocnější čeští filantropové – miliardáři, vědci, podnikatelé a politici – věnovali loni na charitu přes tři miliardy korun. Někteří přitom poskytli „na dobro“ větší podíl svého jmění, než je historický desátek.

Největší suma, 1,5 miliardy korun, zamířila na péči o děti. Více než půl miliardy korun šlo do oblastí spojených s bojem proti koronaviru, avšak čtvrt miliardy korun si na svých účtech připsala také věda. Přes 120 milionů získalo vzdělávání a podobnou částku i kultura. Finanční dary mířily také na aktivity zaměřené na životní prostředí či na boj proti korupci.

Největší finanční štědrost vykazuje osm miliardářů z žebříčku Forbes nejbohatších lidí Česka. Na dobré účely však nepřispěli jen ti, co oplývají miliardami na účtech, ale i ti, jejichž majetek se v takových řádech vůbec nepočítá. Přesto dali většinu toho, co sami mají. Nebo se k tomu zavázali do budoucna.
Kompletní žebříček největších českých donátorů časopisu Forbes – ZDE

Dary největších filantropů jsou sestaveny z částek věnovaných za posledních 12 měsíců (v korunách nebo dolarech přepočtených na Kč), ale i těch, co budou rozloženy do následujících let.

Celý přehled českých filantropů, kolik kdo věnoval a na jaké účely, si přečtěte ZDE: Forbes zároveň plánuje vydat velký žebříček filantropů, do kterého zahrne několik desítek největších donátorů. Zveřejnit ho chce na podzim.

1. Ondřej a Katarína Vlčkovi

Ondřej Vlček je s majetkem 4,2 miliardy korun 55. nejbohatším Čechem v žebříčku roku 2020. Spolu se svou manželkou Katarínou se rozhodli věnovat více než třetinu jmění těžce nemocným dětem a pomáhat tak jim i jejich nejbližším. V březnu letošního roku založili rodinnou nadaci, do které vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun. Nadace je jedním z největších filantropických počinů v historii Česka.
Fond pod názvem Nadace rodiny Vlčkových má pomáhat rodinám zasaženým závažným onemocněním jejich dítěte. Jejich cílem je vybudovat také dětský hospic a navazující paliativní středisko, kde rodiny najdou všechny potřebné služby.

2. Eduard Kučera a Pavel Baudiš

Spoluzakladatelé společnosti Avast, šestý nejbohatší Čech v žebříčku roku 2020 Pavel Baudiš a osmý nejbohatší Čech Eduard Kučera, se filantropii věnují dlouhodobě v rámci nadačního fondu Avast. Na konci loňského roku se z původního nadačního fondu oddělil fond Abakus, který bude nadále působit v Česku a letos rozdělí 70 milionů korun na podporu různých projektů. Původní nadace bude své aktivity soustředit na zbytek světa, kam v souvislosti s pandemií mimořádně rozdělila 25 milionů dolarů, kolem 510 milionů korun.

3. Martin Hausenblas

Ústecký podnikatel a politik Martin Hausenblas loni na podzim uvedl, že ve své závěti odkazuje třetinu majetku dvěma neziskovým organizacím. Ústecká komunitní nadace a Nadace Via se po jeho smrti rovným dílem podělí asi o 300 milionů korun.

4. Hana a Dalimil Dvořákovi

Manželský pár dlouhodobě působící na poli chemie věnuje prostřednictvím své Nadace Experientia během příštích dvaceti let 200 milionů korun na podporu mladých vědců z tohoto oboru. Manželé dlouhodobě spolupracují také s neziskovou organizací Člověk v tísni, které přispívají na vzdělávání dětí v sociálně vyloučených lokalitách, nebo s Nadací Via, která se soustředí na budování komunitní společnosti a podporu filantropie. Díky svému zájmu o hudbu přispívají také České filharmonii.

5. Daniel Křetínský

Třetí nejbohatší Čech roku 2020 s majetkem 78 miliard korun už při první vlně pandemie rozdal pomocí společnosti EPH a její dceřiné firmy čtyři miliony eur a ve spolupráci s J&T Bankou doručil zdravotnický materiál pro dvě stovky institucí po celé zemi.
Další dary v řádech milionů korun poskytly například Křetínského společnosti AC Sparta Praha, AVE CZ či Elektrárny Opatovice. Elektrárny Opatovice zároveň podporují Univerzity v Hradci Králové a Pardubicích, kde se podílejí na výbavě knihoven či na stipendijních programech pro nadané studenty.
Celý holding také desítkami milionů dlouhodobě podporuje Nadaci J&T a na Slovensku působí Nadacia EPH, která patří mezi největší tamní nadace s ročním rozpočtem ve výši zhruba 1,5 milionu eur.

6. Rodina Kellnerových, 91 milionů korun

Petr Kellner, který před svou smrtí vedl žebříček nejbohatších lidí v Česku, se charitě věnoval dlouhodobě. Se svou manželkou Renátou, která se při stále probíhajícím dědickém řízení stala koncovým vlastníkem PPF, založili v roce 2009 nadaci The Kellner Family Foundation, která podporovala dlouhodobé vzdělávací projekty pro žáky základních škol a jejich učitele, středoškoláky i vysokoškoláky. Částku ve výši 39 milionů korun získali studenti gymnázia Open Gate v Babicích u Prahy prostřednictvím stipendií a devět milionů dostali studenti univerzit. Na rozvoj veřejného základního školství se soustředí projekt Pomáháme školám k úspěchu, kam nadace rozdělila 34 milionů, a dalších devět milionů věnovala lidem formou individuální pomoci.

7. Zdeněk Bakala a Michaela Bakala

Nadace The Bakala Foundation miliardáře Zdeňka Bakaly a jeho manželky Michaely svou filantropickou činnost soustředí na různé oblasti. Od ledna 2020 věnovala více než 15,4 milionu korun na studentská stipendia, příspěvky studentům zasaženým pandemií či vzdělávací organizaci Česko.Digital, která zatím dostala 1,5 milionu z celkové přislíbené částky čtyř milionů korun.
Prostřednictvím švýcarské entity své nadace manželé přispěli také přes 30 milionů korun na činnost Knihovny Václava Havla nebo organizace Aspen Institute Central Europe. A částkou 13,5 milionu korun podpořili i činnost nezávislého zpravodajského portálu Telex Hungary nebo The Design Museum London.

8. Karel Janeček

Matematik Karel Janeček, 84. nejbohatší Čech žebříčku 2020 s majetkem 2,8 miliardy korun, loni daroval 65 milionů korun na rozmanité účely. Skrze Trust 21 poskytl loni z celkové částky více než 27,8 milionu korun Nadaci Karla Janečka a ta z těchto peněz dále podpořila mimo jiné Nadační fond pomoci nebo Nadační fond proti korupci. Miliardář věnoval také desítky milionů korun Institutu H21 a Science 21 a projektu Helpful Art in Covid dal téměř 200 tisíc korun. Nižší stovky tisíc korun putovaly také na pomoc útulkům nebo dalším spolkům.

9. Manželé Komárkovi

Pátý nejbohatší Čech roku 2020 s majetkem 71 miliardy korun založil s manželkou nadaci Karel Komárek Family Foundation, která financuje hlavně kulturní projekty, oblast životního prostředí, vzdělávání, vědu a výzkum, nové technologie a péči o nemocné a handicapované. Loni vložili do umění, hudby, životního prostředí a kultury přes 60 milionů. Prostředky šly do programu Kultura a péče o odkaz Antonína Dvořáka a také do programu Životní prostředí a kultivace veřejného prostoru. Další peníze věnovali na podporu jednotlivců a stipendií a do mimořádných grantů pro neziskové organizace pečující o seniory dali Komárkovi téměř 20 milionů korun. Podporu získala i Knihovna Václava Havla a také projekt Piana do škol.

10. Andrej Babiš

Nadace Agrofert loni rozdělila nadační příspěvky na různé projekty ve výši téměř 50 milionů korun. Do Fondu pro rodiče samoživitele Nadace Agrofert, kam je automaticky přesměrován premiérův plat z výkonu jeho politické funkce, z toho šlo přes dva miliony korun. Další peníze věnoval premiér jako fyzická osoba ještě jednotlivcům i organizacím.

11. Tomáš Drbal

Soukromý podnikatel a majitel výrobní společnosti BTL Tomáš Drbal se zkraje letošního roku stal zatím největším soukromým dárcem plicních ventilátorů v Česku, když nemocnicím věnoval přístroje v celkové hodnotě třicet milionů korun. Jeho firma vedle toho poslala zdarma desítky přístrojů také zdravotnickým zařízením v Rumunsku a Bulharsku, kde má jednu ze svých výroben. Nezapomněl však ani na české zdravotníky, kterým daroval sto tisíc respirátorů třídy FFP2. A dalších pětadvacet tisíc kusů poslal před Vánocemi v rámci projektu Ježíškova vnoučata do domovů pro seniory.

Adam, Valdemar a Mariusz Wałachovi

Bratři Wałachovi na jaře letošního roku prostřednictvím rozhovoru ve Forbes oznámili úmysl vložit třetinu svého majetku do filantropické nadace, jejíž definitivní podobu ladí s nadačním fondem Via Clarita. Dokončené by vše mělo být letos na podzim.

Datum vydání: 30.05.2021

Autor: Seznam Zprávy