Pokud se vám tento email nezobrazuje správně, zobrazte si ho na webu kliknutím na tento odkaz

Milé kolegyně, milí kolegové,

v tomto newsletteru vás s velkou radostí seznamujeme s naším novým projektem – start-up granty pro mladé vědce z oboru organické, bioorganické a medicinální chemie. Jsou určeny postdoktorandům, kteří se vrátili ze zahraniční stáže a rádi by si založili vlastní výzkumnou skupinu v České republice. Přihlášky přijímáme do 15. září 2018. A pak pro vás opět máme inspirativní příběhy našich stipendistů, například Jakuba Hývla, který už ve 33 letech publikoval na stránkách prestižního časopisu Nature. Tak čtěte dále!

Chcete rozjet vlastní výzkumnou skupinu? Vyhlašujeme start-up granty

Vrátili jste se z výzkumné zahraniční stáže a uvažujete o založení vlastní vědecké skupiny zde v České republice? Nadace Experientia spouští nový projekt start-up grantů určených mladým začínajícím vědcům (do 5 let od ukončení Ph.D. studia), kteří podají do soutěže originální projekt v oboru organické, bioorganické a medicinální chemie. „Přemýšleli jsme, jakým způsobem můžeme ještě více podpořit českou vědu. Dospěli jsme k názoru, že je potřeba motivovat mladé vědce, kteří se vrátí ze zahraniční postdoktorandské stáže, aby si mohli v České republice založit vlastní skupinu,“ prozradila zakladatelka Nadace Experientia Hana Dvořáková.

První výzkumná skupina by měla začít fungovat od 1. ledna 2019, pokud se včas podaří doladit poslední formální náležitosti. Start-up granty budou mladým vědcům, kteří za sebou mají minimálně roční pobyt v zahraničí, poskytovány na dobu tří let. Výzkumná skupina bude podpořena celkovou částkou 2 miliony korun ročně. Pracoviště a vybavení laboratoří výzkumné skupině poskytne hostitelská instituce. Své projekty můžete podávat do 15. září 2018. Více informací o start-up grantech najdete na našem novém webu.

Náš stipendista vyvíjí na Columbia University nová účinná analgetika

Jeden z našich dvou loňských stipendistů, Václav Havel z Masarykovy univerzity v Brně, vycestoval díky grantu Nadace Experientia na newyorskou Columbia University. Ve skupině profesora Dalibora Sameše zde aktuálně pracuje na vývoji nových účinných analgetik ze skupiny alkaloidů mitragynů. Ty jsou zajímavé proto, že mají podobné vlastnosti jako morfin, ale na rozdíl od klasických opiátů vykazují mnohem menší nežádoucí vedlejší účinky, jakými je například vznik závislosti. „Výsledkem výzkumu by po mnohaletém testování mohl být vznik léku, který by pomáhal potlačit chronické bolesti a byl by mnohem bezpečnější než doposud používané opiáty,“ vysvětlil stipendista Václav Havel.

Toho na newyorské Columbia University fascinuje především míra mezioborové spolupráce. „Polovina skupiny profesora Sameše, ve které působím, se věnuje syntetické části. Izolujeme přírodní látky a následně je modifikujeme nebo je syntetizujeme z komerčně dostupných chemikálií. Druhá část skupiny, která pracuje v jiné části města, se zabývá testováním těchto látek na buněčných kulturách anebo na pokusných zvířatech. To znamená, že látky, které připravíme, jsou během krátké doby testovány pro své biologické vlastnosti. Ta provázanost je efektivní,“ dodal Václav Havel, kterého Nadace Experientia podpořila ročním stipendiem ve výši 1,41 milionu Kč.

S přispěním Nadace Experientia až k publikaci v časopisu Nature

Před pěti lety si o grant Nadace Experientia požádal se svým projektem výzkumu specifických katalyzátorů pro metatezi olefinů Jakub Hývl z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Grant získal a vycestoval díky němu na věhlasnou americkou univerzitu MIT k nositeli Nobelovy ceny profesoru Schrockovi. Jelikož se Jakubovi na stáži dařilo, profesor Schrock mu pobyt z vlastních nákladů o rok prodloužil a výsledky jejich spolupráce loni přispěly k publikaci článku Molybdenum chloride catalysts for Z-selective olefin metathesis reactions v prestižním vědeckém časopise Nature.

Jak dnes Jakub hodnotí svoji zkušenost z pobytu na MIT? „Ten pobyt mě v kariéře dramaticky posunul. Profesor Schrock byl samozřejmě hodně zaměřený na výsledky. Abyste zaujali jeho pozornost, museli jste mít slušné výsledky. Když vám vyšel dobře experiment, bylo jisté, že přijde příští den znovu. Čím byly výsledky mé práce zajímavější, tím častěji chodil. Získané výsledky významnou měrou přispěly k publikování v časopisu Nature.“

Ve Spojených státech Jakub Hývl zůstal i po skončení své stáže na MIT. Dnes působí na havajské univerzitě, kde na podzim loňského roku získal místo asistujícího profesora. I zde se plánuje zabývat výzkumem katalyzátorů.

Nadace Experientia v číslech

5

LET

Nadace Experienta vznikla před 5 lety z iniciativy manželů Hany a Dalimila Dvořákových. Hana Dvořáková spolupracovala s profesorem Antonínem Holým a má podíl na licenčních poplatcích za antivirové látky vyvinuté na Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR.

8,9

MILIONŮ KČ

Nadace Experientia už udělila stipendia v celkové výši 8,9 milionů Kč. Podpořit ji můžete i vy: finanční dar v jakékoli výši je možno poskytnout prostřednictvím našeho widgetu.

10

VĚDCŮ

Už celkem 10 mladých vědců díky nám vycestovalo na roční studijní stáž na prestižní zahraniční univerzitu dle svého výběru.

Nezapomeňte se přihlásit k odběru tohoto newsletteru, aby vám neunikla žádná důležitá informace týkající se nadačních příspěvků.

NAJDETE NÁS TAKÉ NA WEBU A NA FACEBOOKU.